MENU
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ

Παραγωγή

olives

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα.
Στο κτήμα μας η συγκομιδή πραγματοποιείται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, με μηχανικά μέσα και πολλή προσοχή. Η τοποθέτηση του καρπού γίνεται σε ειδικά πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον αερισμό και την αποφυγή δημιουργίας μυκήτων.
Ο καρπός παραδίδεται κατευθείαν στο βιολογικό ελαιοτριβείο έτσι ώστε, η έκθλιψη να γίνει άμεσα για την επίτευξη εξαιρετικής ποιότητας λαδιού.



olives

ΛΙΟΤΡΙΒΙ
Μετά την άφιξη των καρπών στο ελαιοτριβείο  γίνεται η αποφύλλωση του καρπού ενώ στη συνέχεια πλένεται με καθαρό πόσιμο νερό για την απομάκρυνση ξένων υλών. Ακολουθεί η θραύση του καρπού σε ειδικό πλαστήρα από μεταλλικούς δίσκους, παράγοντας ένα ομοιογενές  μείγμα, η θερμοκρασία του οποίου ελέγχεται διαρκώς καθώς τυχόν υπερθέρμανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Στο στάδιο της μάλαξης το ομοιογενές μείγμα που έχει προκύψει αναμειγνύεται ή αναδεύεται στους ειδικούς κάθετους μαλακτήρες. Για την παραγωγή του υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου μας Ergani, η μάλαξη πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη χαμηλή θερμοκρασία (κάτω των 27 βαθμών), έτσι προκύπτει και η ιδιότητα της «ψυχρής έκθλιψης». Στη συνέχεια το μείγμα τοποθετείται σε ένα τριφασικό φυγόκεντρο διαχωριστήρα (decanter), όπου αποβάλλονται οι ξένες ύλες και γίνεται ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα απόνερα. Στην τελική φάση, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται  σε ανοξείδωτες δεξαμενές άνευ οξυγόνου, ενώ η πολύμηνη παραμονή του  εκεί διαφυλάσσεται με την παροχή αζώτου επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία της οξείδωσης.




olives

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου είναι κύριος παράγοντας εξασφάλισης των καταναλωτών για τη γνησιότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα απόλυτο φυσικό προϊόν, παραλαμβάνεται από το ελαιοτριβείο χωρίς καμία πρόσθετη επεξεργασία ή πρόσμιξη. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια για την ποιοτική διασφάλιση.
Ο τρόπος φύλαξης είναι πολύ σημαντικός, ώστε να διατηρήσει το ελαιόλαδο το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση του και τα πολύτιμα συστατικά του. Εχθρός του είναι η έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη, και την υγρασία. Από τη στιγμή της συγκομιδής του καρπού της ελιάς μέχρι τη στιγμή της τυποποίησης, οι συνθήκες εξαγωγής του ελαιόλαδου γίνονται με απόλυτη αυστηρότητα. Το φρέσκο λάδι, ηρεμεί για δύο μήνες σε σφραγισμένες, ανοξείδωτες δεξαμενές όπου γίνεται διαύγαση με φυσικό τρόπο. Ακολούθως τυποποιείται σε φιάλες των 250ml, 750ml, 1lt και δοχεία των 5lt.