MENU
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ

Καλλιέργεια

olives

ΑΡΔΕΥΣΗ
Η ελιά είναι δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία, στον ήλιο και στον αέρα.
Η άρδευση της ελιάς, όταν γίνεται ορθά, επιδρά θετικά στην άνθιση και την καρπόδεση, διατηρώντας παράλληλα την ελαιοπεριεκτικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Τα στάδια της ελιάς, σε ετήσια βάση, ως προς τις υδατικές ανάγκες της είναι:

  • Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο όπου διαφοροποιούνται οι οφθαλμοί
  • Λίγο πριν και ως την άνθιση (Μάρτιος – Μάιος)
  • Από την καρπόδεση ως τη σκλήρυνση του πυρήνα (Μάιος – Ιούνιος)
  • Η άρδευση της της ελιάς κατά τους θερινούς μήνες μειώνει την συρρίκνωση του καρπού.
Στο κτήμα μας, όπου παράγεται το λάδι Ergani, το πότισμα γίνεται με την χρήση βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης - σταγόνες μικροεκτοξευτήρες - επίσης με την εφαρμογή ωραρίων άρδευσης.

olives

ΚΛΑΔΕΜΑ
Γενικά, η ελιά κλαδεύεται κάθε χρόνο, ήπια έως μέτρια, ή κάθε δύο χρόνια, πιο αυστηρά, εξαρτάται δε από τη ζωηρότητα της ποικιλίας, τις εδαφοκλιματικές και καλλιεργητικές συνθήκες.  
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κλαδεύουμε τις ελιές είναι:

Για να ισορροπήσουμε το φορτίο στο φυτό
Για να απομακρύνουμε άρρωστα και μη παραγωγικά μέρη από το δέντρο
Για τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού της κόμης
        και την αποφυγή μυκήτων
Για να διευκολύνουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές 

Στον ελαιώνα μας, όπου παράγεται το λάδι Ergani, το κλάδεμα γίνεται από επαγγελματίες καλλιεργητές.


olives

ΛΙΠΑΝΣΗ
Για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια τις θρεπτικές απαιτήσεις της καλλιέργειας της ελιάς και με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας,  κύρια στρατηγική μας στον βιολογικό ελαιώνα μας είναι η λίπανση με ψυχανθή και οργανικά υλικά, βασισμένη στη διατήρηση και αναζωογόνηση του εδάφους.
 
Η περίοδος κατά την οποία τα ελαιόδεντρα  μας λιπαίνονται είναι ο Φεβρουάριος, ενώ γίνεται επίσης η διαφυλλική λίπανση με φύκια, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην καλλιεργητική περίοδο.